panelarrow

Havskappsegling

Ingen segling utan vind

Vendée Globe


Även om havskappseglingar alltid innebär svåra utmaningar för besättningen på fartyget så finns det olika svåra tävlingar. En av de allra tuffaste är Vendée Globe. Tävlingen genomfördes första gången 1989 och vanligtvis går starten av stapeln i november. Reglerna är enkla – men loppet är svårt. Målet är nämligen att helt själv segla runt jorden. Som om inte detta var tufft nog finns även regler gällande vad som får tas med som hjälpmedel gällande exempelvis reservdelar och utrustning. Exempelvis får inte en enda reservdel tas med och man får inte ta hjälp utifrån genom kommunikation. Skulle man vara i fara får självklart kommunikation användas men då kommer man ju inte heller att fortsätta tävlingen.

Som namnet antyder är detta en fransk tävling. Start och målgång sker i staden Les Sables d´Olonne. Från denna stad går sträckan söderut längs Afrikas västkust varpå man seglar österut mot Australien. Seglarna passerar söder om Australien och fortsätter söder om Sydamerika innan kursen går mot Frankrike igen. Efter att ha korsat Atlanten är de seglare som fortfarande är med i tävlingen nära målgången.

Det är en stor mängd av de som ställer upp i tävlingen som bryter. I genomsnitt är det enbart 50% som når målet. Men trots den stora utmaningen är dödsfallen få. Sedan start är det (än så länge, 2015) två seglare som avlidit eller helt enkelt förvunnit.