panelarrow

Havskappsegling

Ingen segling utan vind

Skillnad mellan havskappsegling och bankappsegling

segling_50610358

Kappsegling kan ses som ett samlingsnamn där havskappsegling och bankappsegling ingår. Även om många regler är lika eller liknande mellan dessa två seglingsformer så finns det även vissa olikheter. Det som däremot tydligast skiljer dessa tävlingsformer åt är avståndet som seglarna ska ta sig från start till mål.

I bankappsegling är en bana utmarkerad med ett antal bojar. Starten sker vanligtvis gemensamt och därefter ska segelbåtarna ta sig runt samtliga bojar och vidare till mål – som även det markeras ut med bojar. I och med att man kan variera svårigheten på banorna relativt enkelt och att flera olika klasser kan vara med är detta den vanligaste formen i Sverige.

När det kommer till havskappsegling sker tävlingarna på öppet hav. Här är det betydligt längre sträckor som ska genomföras. Det gör också att kravet på båtarna är större och därmed blir det betydligt färre som har möjligheten att ställa upp. Detta inte minst ekonomiskt då mycket få privatpersoner har råd med dessa båtar.

I Sverige är Gotland Runt den största kappseglingstävlingen. De som vill ställa upp i större internationella tävlingar kan exempelvis välja Volvo Ocean Race eller varför inte den mycket svåra och utmanande Les Sables d´Olonne – loppet där man ensam ska segla runt hela jorden. Detta lopp tar ca 3 månader att genomföra och ses som en av världens tuffaste havskappseglingslopp.