panelarrow

Havskappsegling

Ingen segling utan vind

Säkerheten först ombord

Segling är ett fantastiskt sätt att tillbringa tid ute, men det kan också vara farligt om man inte tänker ordentligt på säkerheten. Och det finns en hel del att tänka på.

Kolla alltid vädret

Vackert väder kan göra en seglingsrunda helt fantastisk. Men dåligt väder kan å andra sidan bli en mardröm. Av denna anledning ska man alltid kolla de lokala väderförhållandena och prognoserna en tid framöver från när man tänkt ge sig ut. Om det ser något oviss ut är det alltid bättre att ta det säkra före det osäkra och vänta på bättre väder.

Kontrollera båten innan avfärd

När det kommer till båtsäkerhet är det inte värt att ta saker och ting för givet. Att ha en ordentlig genomgång av båten innan man ger sig av är väldigt god praxis och något alla borde göra. Checklistan kan bli ganska lång men var och en av dessa kan vara skillnaden mellan en trevligt dag ute till sjöss och en olycka som väntar att hända.

Säkerhetsutrustning

Att hålla sig säker gör man även med den utrustning man har med sig ombord. Flytvästen är den mest självklara av dessa och något som idag går att hitta i flera olika varianter. Men även saker som livboj, säkerhetsselar, kastlina och länspump är viktig utrustning som bör finnas ombord. Utöver dessa är det också bra att ha nödraketer, handbloss och brandsläckare. Man kan även räkna in sjökort, kompass och GPS till säkerhetsutrustning.

Undvik alkohol

Dricka alkohol och vare ute på vattnet bör helst vara två helt skilda aktiviteter. Riskerna för båtolyckor dubblas när alkohol är involverad och studier har dessutom visat att effekten av alkohol förvärras av starkt solljus. Det finns anledningar till varför det finns något som kallas för sjöfylleri.