panelarrow

Havskappsegling

Ingen segling utan vind

Lidingö Runt

sailing_399281431

Finns det något härligare än att känna vinden i seglen och se hur vattnet böljar? Det är åtminstone en upplevelse som deltagarna i seglartävlingen Lidingö runt tycks älska.

Lidingö runt äger rum den andra helgen i maj vilket gör den till ett bra sätt för seglare att inleda säsongen. Tävlingen arrangeras årligen av Lidingö Segelsällskap och 2019 så fyller den 70 år. Klubben har själv anor tillbaka till mitten av 1800-talet och stiftades officiellt år 1935.

Både professionella seglare och vanliga seglare brukar delta och det finns flera platser från vilka åskådare kan titta på tävlingen. Tävlingen är öppen för både svenska och internationella deltagare så länge som ansvaret ombord innehas av en medlem i en klubb och att den klubben är ansluten till sin nationella myndighet. Det finns också ett krav på att alla båtar som deltar i tävlingen ska vara ansvarsförsäkrade och ha en nummerlapp och dekal som de får från arrangörerna.

Båtarna startar nedanför Foresta och seglar sedan motsols runt ön för att gå i mål utanför Torsviks fyr.
Det är en bana som är 13,5 nautiska mil lång och eftersom den går så nära land så är det viktigt att titta på sjökorten så att man inte riskerar att gå på grund.