panelarrow

Havskappsegling

Ingen segling utan vind

Kombinera segling och fiske

Det enda som är bättre än en fritidsaktivitet man njuter av är att kombinera två sådana på en och samma gång. Och få saker kanske då är så naturliga kombinationer som att segla och fiska.

Åker man ut för att fiska i en å, älv flod eller sjö behöver man ju alltid se till att man har fiskekort. När man är ute och seglar hamnar man ju dock i något större vattendrag och då är det ju bra att veta att:

Alla har rätt att fiska med handredskap i havet, utmed kusten och i de fem stora sjöarna Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön i Jämtland

Dessa uppgifter kommer från Jordbruksverket där man kan läsa mer om just detta om man vill veta något ytterligare. De skriver även att detta fiske inkluderar meta, spinnfiske, pilka, pimpling och även fiska med lina som har upp till tio krokar.

Får man dock för sig att testa på lite trolling, där man drar betet bakom båten får man endast göra detta på allmänt vatten längst kusten. Tar man dock ut segelbåten dit kan detta vara något att prova på om båten håller god fart. Detta går ju eftersom i trolling så använder man spöhållare istället för att själv hålla dem på plats. På sajten iFiske kan man läsa mer om denna teknik.

I alla andra former av fiske kommer man ju mer eller mindre behöva sakta ned så man kan hålla i spöet utan att behöva oroa sig var båten är på väg.

Åker man ut på en seglingssemester kan detta inte bara vara ett perfekt sätt att spendera kvällen ombord på båten, man kan ju även få fina fångster som ger lite extra fina och färska måltider.

Tänk dock på att ta med all utrustning som behövs för att rengöra fisken och förbereda den för matlagning. Butiker som Jakto är ett bra ställe att börja leta åt all utrustning man kanske inte redan har för detta.