panelarrow

Havskappsegling

Ingen segling utan vind

Klä dig rätt för segelturen

Rätt kläder för rätt tillfälle är något som går att applicera på nästan vad som helst. Och när du ska ut på en båt är minsann inte ett undantag. Rätt kläder på båten kommer göra det mycket troligare att du får en trevlig dag ute på vattnet.

I grova drag kommer du vilja satsa på mjuka och bekväma kläder. Segelbåten är inte direkt där du går omkring iförd balklänning eller kostym direkt. Medan det absolut finns specifika seglarkläder är de inte alls ett måste för att vara bra klädd ombord.

Du kan lika gärna satsa på lite mer sportiga kläder från märken som Adidas eller liknande. Heltäckande kläder är ofta en bra idé då även solen ligger på ganska kraftigt ute på vattnet, krävs det inte mycket för att det ska kännas ganska svalt i vinden.

Strålarna reflekteras också väldigt effektivt  på vattenytan och du kommer snabbt få en stor dos UV-strålning. Ju mer du kan täcka desto bättre skyddad är du också från saker som solbränna. Att använda solskydd på alla delar av kroppen som inte är täckta är därför starkt rekommenderat.

När det kommer till just skorna vill du ha ett par som kan få bra grepp på däcket, även om det är blött. Det finns som tur är en hel kategori av skor kallad seglarskor som ofta är designad just med detta i åtanke. Ett par bra seglarskor har dock inte bara ett bra grepp på däcket, utan är även ventilerade och tål vatten utan några problem.