panelarrow

Havskappsegling

Ingen segling utan vind

Havskappsegling och säkerhet

segling_346452830

När man tävlar måste man vara extra noga med säkerheten. I dessa situationer har man ofta fokus på mycket som pågår och är man inte försiktig kan olyckor lura bakom varje våg.

I havskappsegling arbetar man ofta i obekväma ställningar, däcket lutar nästan konstant och belastning vid skift kan bli väldigt stora. Man kan ha suttit still en längre tid men helt plötsligt måste man vara redo att ta i med full kraft. Detta kombinerat med regn och kyla gör havskappsegling väldigt påfrestande för kroppen.

Risken för sträckningar är högre än normalt och lutande ytor ökar även risken att man stukar fotleder. Väderförhållanden kan även orsaka både sjögång och sjösjuka.

En annan sak man måste vara försiktig med är eld. Bränder är också förekommande i havskappsegling. Dessa kan orsakas av spisar och kortslutningar, och när vatten kokar på ett gungande gasolkök är det lätt hänt att folk skållar sig på det heta vattnet.

Besättningen måste vara förberedd att hantera alla möjliga situationer och naturligtvis även kapabel. Detta inkluderar inte bara skador på personer utan även på båten. Ute till havs när något går sönder måste man ha material och kunskapen om hur det repareras.

Allt detta kan så klart låta väldigt mörkt. Men en kunnig besättning och en klok skeppare i en väl utrustad båt kan drastiskt reducera riskerna för nästan alla typer av skador på personer och båten.