panelarrow

Havskappsegling

Ingen segling utan vind

Gå med i en seglingsklubb – bästa tipsen

sailing_264369773

Är man intresserad av segling och vill göra det till sin största hobby, är det på tiden att man söker medlemskap på en seglingsklubb. Det innebär dock en del grundläggande saker. 

Först och främst måste man lära sig att segla. Mindre klubbar kan ha nybörjarkurser och lära folk att segla, men de större och mer exklusiva klubbarna förutsätter att man redan kan segla och har sin egen båt. Om du inte redan kan segla och läsa kartor, måste du hitta en kurs som lär dig grunderna och bli certifierad för att kunna segla båtar i olika storlekar och på öppet hav.

Att köpa sin första segelbåt är ett stort steg. Beroende på vad man vill göra, vilka äventyr man vill ut på och hur många man kommer att vara på båten, behöver man kanske lägga ut mycket pengar. Den första båten kan gärna vara begagnad, det drar ned på priset och man får lära sig att ta hand om en båt med lite ålder på nacken vilket kan vara användbart senare allteftersom hobbyn utvecklas.

amberto4ka / Shutterstock.com

amberto4ka / Shutterstock.com

Förhoppningsvis hittar du en kurs som lär ut vett och etikett på sjön och i hamn. Det finns flera ”regler” som man borde följa för att komma överens med andra seglare. Exempelvis ska man veta när man ska hissa och ta ned flaggan på båten. Man ska också vara hjälpsam i hamnarna. Den som kommer först i hamn hjälper nästa person att lägga till och den personen hjälper nästa etcetra. En annan oskriven regel är att man ska komma överens med de andra i hamnen. Det brukar vara ganska lätt att läsa av vilka som vill prata och umgås med andra seglare och vilka som har lagt till för att få vara ifred.

Är man ute efter att bli medlem i en lyxigare seglingsklubb förväntas man uppfylla högre krav. En del kan ha krav på att båten ska vara en viss storlek, man kanske ska ha en viss inkomst för att kunna delta i aktiviteterna. En klubb ger en möjligheten att göra saker tillsammans. Man anordnar ofta tävlingar och de kan variera. I de större klubbarna är det exempelvis inte ovanligt med pokerevent. Poker och segling har blivit tajt sammankopplade. Som seglare är det aldrig en dålig idé att lära sig hur spelet fungerar som man kan visa de äldre klubbmedlemmarna att de har fått en utmanare. Man hittar pokerevent i klubbar runt om i världen. Ibland kan man till och med anordna så att flera klubbar går ihop och skapar ett större event. Det finns också seglingspoker där man åker runt i en bana mellan olika öar och plockar upp pokerkort. Efter man har fått en full hand går man i land och jämför med de andra. Seglaren med bäst hand vinner.

Allt detta låter förstås bara roligt. Man får lära sig mer om sin favorithobby och blir del av en större gemenskap med andra entusiaster. Det man måste komma ihåg att det finns en del lagar kring båtägandet som man måste följa.

Båten måste exempelvis vara utrustad på rätt sätt. Det finns till och med i lagen att båten ska vara tillräckligt provianterat för att passagerarna och kaptenen ska klara sig på sjön eller havet. Det är också lag på att hjälpa de i sjönöd såvida man kan göra det utan att sätta sig själv i fara. Din båt ska vara utrustad med livboj och flytvästar. Du borde också ha möjlighet att kontakta land, antingen via mobilen, satellittelefon eller radio. Planerar man att köpa en båt som är större än fyra meter bred och tolv meter lång, räknas det som ett skepp och befälhavaren (ägaren eller den som kör) behöver då ha skepparexamen eller hög nautisk kompetens.

sailing boat_244045969