panelarrow

Havskappsegling

Ingen segling utan vind

Att tävla inom segling

sailing

När det är vackert väder så längtar de flesta ut i naturen och drömmer om känslan av att vara ute på vattnet och känna vinden omkring sig. Segling är populärt i Sverige och de som är tävlingsinriktade vill gärna segla i kapp, men vad krävs egentligen för att tävla inom segling?

Det finns olika sorters tävlingar för segling och de brukar delas in i bankappsegling, som handlar om att segla snabbat på en bestämd bana och havskappsegling, som sker på öppet vatten mellan två destinationer. Kapplöpningar kan även delas in i om man tävlar ensam, i par eller i grupp och beroende på vilken sorts båt som man använder.

Det första som behövs är så klart att man ska kunna segla. Om man inte kan det så kan man gå på en kurs på någon seglarskola för att lära sig. Det finns kurser både för de som aldrig har seglat förut och de som kan segla men vill lära sig kappsegling. Att segla är härligt men det kan också vara farligt så se till att du vad hur du ska göra innan du ger dig ut på vattnet.

Nästa sak som man behöver är en båt med komplett utrustning som är i bra skick och anpassad för den sortens tävling som man ska delta i och det antal personer som ska tävla i båten. Det är också bra om alla som ska delta är förtrogna med den båt som ska användas eftersom olika sorters båtar kan fungera lite olika. Många gånger så kan arrangörerna av tävlingen vilja se ett intyg på att båten är sjöduglig för att man ska få tävla.

För allas komfort och säkerhet så bör man även ha flyttväst och klädsel anpassad för att segla i samt ett ombyte ifall man skulle bli blöt.

För den som vill tävla som en amatör så finns det flera tävlingar som man kan anmäla sig till själv, men om man vill tävla professionellt så bör man gå med i en seglarklubb som är ansluten till Svenska Seglarförbundet.